Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Проф. Виолета Божанова е избрана за зам.председател на ССА

УС на Селскостопанска академия избра проф. ВиолетаБожанова за заместник председател, съобщиха от ССА. Родена е през 1960 г. в гр. Айтос. Възпитаник е на Аграрния университет – гр. Пловдив. Има докторска степен по Селекция на културните растения и е професор в Института по полски култури (ИПК)– гр. Чирпан.

От 1984 г. до 1995 г. е научен сътрудник по растителни биотехнологии в Института по земеделие – Карнобат, а от 1995 г. досега – в ИПК – гр. Чирпан. От 2011 г. е и негов зам. директор. От 2015 до 2017 г. е била главен научен секретар на Селскостопанска академия (ССА).

Присъждани ѝ са дългосрочни изследователски стипендии, финансирани от международни организации и е специализирала в областта на растителните биотехнологии в Института по резистентна генетика – Грюнбах  и в Хамбургския университет.

Автор е на над 90 научни публикации, на 2 сорта твърда пшеница, 2 технологии и 1 методология. През 2018 г. е активен участник в процеса по обсъждане участието на ССА в националната научна програма  „Здравословни храни за силна биоикономика и качество на живот“ на МОН.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates