Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Ловците ще плащат двойно по-евтино за изследване за трихинелоза

Ловците ще плащат двойно по-евтино за изследване за трихинелоза. Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) проф. д-р Паскал Желязков таксата е намалена на 5 лева без ДДС, съобщи областният управител на Смолян Недялко Славов по време на заседанието на Постоянната областна епизоотична комисия в града. Досега таксата за задължителното изследване на дивите свине, които са отстреляни от ловните дружинки, струваше в държавна лаборатория 12 лв. Това означава, че с ДДС авджиите ще бъдат таксувани с 6 лв. за всяка проба. По план изследването трябва да е готово в рамките на 24 часа.

При откриването на сезона за групов лов на дива свиня министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева освободи ловните дружинки от плащането на пари за изследване на наличие на вируса на Африканска чума по свинете (АЧС). Това ще се поема служебно от БАБХ. До излизане на резултатите от изследванията ловците трябва да съхраняват отстреляните животни във фризери, които сами трябва да осигурят. Фризерите, в които трябва да се съхранява месото от отстреляните прасета са препоръчителни, а не задължителни. Това коментира пред „Агрозона“ д-р Дечо Иванов от ловно-рибарското дружество в Дулово.

С новите промени в регламента на лова се предвижда Държавните ловни стопанства да изплащат и по 150 лв. на ловците, намерили труп на дива свиня в обхождания от тях район. 50 лв. пък ще е възнаграждението за всеки отстрелян глиган при индивидуален лов.

Въпреки че на повечето места в страната с новата заповед, която въвежда 30-дневна забрана за лов в инфектираната зона от 3 кв. км. ограниченията са отпаднали, от ловните стопанства настояват груповото посещение в горските територии да става при задължителните мерки за биосигурност. Ловците трябва да дезинфекцират оръжието, обувките, автомобилите си при влизане и излизане от зоните.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates