Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Реколтата от винено грозде ще с 10% по-слаба

Статистиката на Министерство на земеделието, храните и горите сочи,че тази година средният добив от декар при винените лозя е 10% е по-нисък, докато при десертните намалението в продукцията от единица площ се равнява на около 4-5%.


Основна причина за по-слабата реколта през тази година са климатичните условия, обясняват експерти. Високият инфекциозен фонд, който се наблюдаваше в началото на лятото, доведе до появата на много заболявания, заради което стопаните понесоха щети. През годината на много места имаше мана – брашнеста и обикновена, гниене – сиво и черно, допълват специалистите. За сметка на по-ниските добиви, производителите на грозде отчитат, че продукцията е по-качествена и тази година ще се направи хубаво вино.

В България през 2019 г. плододаващите лозя се равняват на 466 077 дка, като според статистиката та МЗХГ към началото на октомври са реколтирани 349 974 дка от тях. Прибраната продукция се равнява на 188 986 тона, което е леко намаление от близо 7% на годишна база. Средно от декар са получени по 540 кг, което е спад с 10,4% спрямо миналата година, коментират експерти.

При десертните лозя намалението в добитото грозде е със същите нива – около 7%. Общата получена реколта е 22 785 тона, като реколтирани са 39 118 дка от общо плододаващи площи в размер на 45 376 дка. От единица площ са получени по 582 кг сладко грозде, което обаче е също спад с близо 5% на годишна база.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates