Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

40 хиляди пчелни семейства за измрели в Русия тази година

Пчеларите обвиняват и земеделието

Близо 40 хиляди пчелни семейства за измрели в Русия тази година, оплакват се тамошните стопани. Според неофициални данни и предположения на експерти броят е много по-голям.

Една от причините за масовото измиране на пчелите са акари. Пчеларите в Русия обвиняват и земеделието, предполагайки, че на много места фермерите са пръскали с нов пестицид, който убива всякакви насекоми.

В Русия почти не се произвеждат подобни препарати и необходимите количества се внасят от чужбина. Заради слабия контрол никой не знае какво се прилага, оплакват се пчеларите. Според тях всеки купува възможно най-евтиния пестицид, без да е наясно с въздействието му върху околната среда. От масовото измиране на пчелни семейства са засегнати 25 региона, най-вече в южните и централните части на страната, т.е. там, където и земеделието е най-развито.

Първи прогнози от агроведомството в Москва показват, че тазгодишното производство на мед ще бъде с около 20 процента по-малко. По официални данни руските пчелари произвеждат по 100 хиляди тона годишно. Загубите са големи, но не те притесняват анализаторите. Опасенията са по-скоро, че догодина няма да има достатъчно пчели за опрашване на растенията.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates