Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Засилен интерес от страна на частни стопани, които искат да продават гори на държавата

Засилен интерес от страна на частни стопани, които искат да продават гори на държавата. За това съобщават от Земеделското министерство 2 седмици след като беше обявена кампания по изкупуване на частни гори у нас, предава БНТ. Целта е към държавните гори да се присъединят малки горски имоти, които не могат да бъдат обслужвани и поддържани в добро състояние от сегашните им собственици.

Кампания по изкупуване на гори държавата прави за втори път. Първата беше преди 3 години и предизвика изключително голям интерес. Тогава бяха сключени сделки за близо 130 имота на стойност 600 хиляди лева. Сега обаче има нови правила. Едно от тях е, че един собственик не може да продава повече от 50 декара гори.

В момента се намалява и административната тежест. Лесовъдските документи, които се изискваха преди, сега ще се набавят по служебен път, коментира инж. Ивайло Тодоров, експерт в Североизточно държавно предприятие.

Това, което най-много интересува собствениците е на какви цени ще могат да продават горите си. За различните части на страната те са различни. В Североизточна България при предходните сделки декар гори се е продавал между 250 и 700 лева в зависимост от вида и възрастта им.

Единствено физически лица ще могат да продават гори на държавата. По закон горските предприятия нямат право да закупуват гори, собственост на общини, юридически организации и сдружения.

Юлиян Иванов е собственик на 18 декара широколистна гора от цер край Омуртаг. Преди година се опитал да отсече част от нея и да пласира дървесината, но се оказало трудно. Сега планира да продаде имота на държавата и тя да го стопанисва.

Много хора не знаят какво да си правят горите. Това са предимно стари хора и искат да продават. Но не знаят каква ще е цената на един декар гора. Евентуално ако цената на декар е около 500 лева, хората ще продават, смята Юлиян Иванов.

Заявления за продажба на гори могат да се подават в шестте горски предприятия у нас до средата на януари, догодина.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates