Макет М 11-5 Мащабно животновъдно изложение Стекспо 2019 ще се проведе на 1 и 2 ноември в Международен панаир-Пловдив. На изложбата ще се представят последните тенденции в развъждането, отглеждането, храненето и маркетинга на месодайни овце и говеда, както и на млечни овце в световен мащаб.

Форумът се организира за четвърта поредна година от Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) със съдействието на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Посетителите ще имат възможност да видят елитна генетика, представена от 11 месодайни породи и кръстоски. В областта на месодайното говедовъдство ще бъдат представени близо 100 животни от различни породи – Абердийн Ангус, Херефорд, Лимузин, Гаскон, Симентал, Шароле, Кианина, Маркиджана, Пиемонт и кръстоски. Овцевъдите ще участват с породите Лакон, Ил дьо Франс и Съфолк. В двата дни на форума е предвидена богата лекционна програма, със световни експерти от САЩ, Холандия, Шотландия, Германия и Австрия.

През втория ден ще се проведе изложба на елитна месодайна генетика и конферентна част в няколко панела. Стекспо е образователно събитие за повишаване на знанията и уменията на фермерите, с цел повишаване на качеството на родната продукция.

Малка част от експертите, които ще присъстват на форума, са Wiliam McLaren от Netherton Aberdeen-angus, който ще представи японската месодайна порода Wagyu. Leo McEnroe от Lisduff Angus, Ирландия, пък ще направи обучение за млади фермери за клипинг и подготовка на животни за изложба.

Craig Guffey от Канзас, САЩ, ще бъде съдия на надпреварата за шампион на България, ще води и лекциите за подбор на женските животни в стадата. Млечното овцевъдство пък ще бъде представено от високата експертиза на Bruno Crassous, директор на GID LACAUNE – Асоциацията за Лакон във Франция.

Той ще изнесе лекции на тема: “Съвременно управление на млечна овцеферма” и “Организация на селекцията на Lacaune Milk във Франция (геномна селекция и селекция по потомство)”. Сред гостите на Стекспо 2019 ще бъде и първата в България компания за ембрионален трансфер при крави. Специално за Стекспо 2019 идва и Йордан Василев. Той е на 26 години от Горна Оряховица, но в момента живее в малко селце в Централна Германия. Там гледа крави от породата Симентал от четири години.

Отива в Германия преди доста време, като не подозира, че ще се занимава с животновъдство. Впоследствие се запознава с бащата на шефа си, който има ферма. Йордан Василев започва да помага във фермата и така до днес, като вече има договор за собственост за период от 30 години. Той ще изнесе лекция за това как се подготвят животни за аукцион. Друго българско участие е това на Светлозар Петров от Job Tiger.

В лекцията си на тема “Предизвикателства пред пазара на труда в земеделския сектор и внос на работна ръка” той ще засегна проблемната тема за родните животновъди – дефицита на работната ръка. Организаторите са предвидили и забавления за най-малките в обособен кът. Екип от професионалисти в сферата на зимните спортове и скалните развлечения са подготвили различни игри и забави – нинджа курс, симулатор на различни екстремни активности и конна езда.