Производството на рапица в света през тази стопанска година може да е с 5% по-малко в сравнение с предходната, съобщава UkrAgroConsult, позовавайки се на данните на американския департамент по земеделие.

Производството на рапица в света през тази стопанска година може да е с 5% по-малко в сравнение с предходната, съобщава UkrAgroConsult, позовавайки се на данните на американския департамент по земеделие. Експертите оценяват глобалната реколта на 68,5 млн. тона. Най-голям спад в производството от 14% се очаква за ЕС, където реколтата може да достигне едва до 17,1 млн. тона.  Спад с 4% до 19,5 млн. тона се прогнозира и за канадското производство. За ЕС и Канада 2019/20 година ще е втората поред с намаляване на производството. По-добра реколта от рапица се очаква за Китай, където добивите могат да се увеличат с 2% до 13,1 млн. тона.

От USDA обаче не прогнозират спад в преработката на рапично  семе, което ще означава спад в световните запаси с 22% спрямо миналата година до 6,44 млн. тона.

Експертите оценяват глобалната реколта на 68,5 млн. тона. Най-голям спад в производството от 14% се очаква за ЕС, където реколтата може да достигне едва до 17,1 млн. тона.  Спад с 4% до 19,5 млн. тона се прогнозира и за канадското производство. За ЕС и Канада 2019/20 година ще е втората поред с намаляване на производството. По-добра реколта от рапица се очаква за Китай, където добивите могат да се увеличат с 2% до 13,1 млн. тона.

От USDA обаче не прогнозират спад в преработката на рапично  семе, което ще означава спад в световните запаси с 22% спрямо миналата година до 6,44 млн. тона.