Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Местни нициативни групи от България, Румъния,Гърция и Молдова са се заели с реализацията на мащабен проект, целящ да популяризира балканските сирена

Местни нициативни групи от България, Румъния,Гърция и Молдова са се заели с реализацията на мащабен проект, целящ да популяризира балканските сирена. Това обяви Маринис Беретсос  по време на международна конференция в Разлог, посветена на инструментите за промотиране на местното развитие, на която местни инициативни групи по подхода ЛИДЕР представиха дейността си.

Стойността на проекта е 700 хил. евро, като в момента приключва продължилата година и половина подготвителна фаза. Идеята е да се популяризират различните балкански сирена и кашкавали чрез организиране на дегустационни турове, маршрути на сиренето, заснемането на филми и създаването на обща марка „Балканско сирене”. „Избрахме сиренето, защото е разпознаваем продукт, без значение как го наричаме. Той се среща навсякъде на Балканите, както в Гърция и България, Така и в Сърбия, Северна Македония и Румъния”, каза Маринис Беретсос. Според него трябва да се запазят традициите в производството на балкански сирена, а отделните страни имат както общи неща, така и различия по отношение на вида и технологиите на производство на сирената. Той даде примери със зеленото сирене „Черни Вит”, с румънско сирене, зреещо в стволовете на дърветата и с гръцко сирене, зреещо във винена утайка, и така добиващо вкуса и аромата на виното.

 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates