Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Периодът е подходящ за засаждане на малини и касис

През повечето дни от следващия период агрометеорологичните условия ще се определят от сухо и топло за сезона време.

Тов  ще доведе до задълбочаване дефицита на влага при есенните посеви.

Почвените влагозапаси в 50 cm слой са оскъдни, под 45-50% от ППВ, в:

  • – агростанциите Кнежа и Бъзовец;
  • – агростанция Лозен;
  • – агростанциите Пловдив, Пазарджик и Сливен.

На места напълно изчерпани. В тези райони дефицитът на влага ще ограничава и задържа развитието на пшеницата, ечемика и зимната рапица.

Прогнозираните превалявания в края на периода ще бъдат без стопанско значение. На места в Дунавската равнина съществува реална опасност за изсъхване на част от покълналите зимни житни култури.

На фона на задълбочилото се засушаване изключения има в крайните южни и югоизточни райони, където през първото десетдневие на октомври паднаха повече валежи -над 25-30 l/m² – Сандански, Кърджали, Хасково, Елхово и Бургас. Те подобриха условията за сеитбата и протичането на началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви.

През следващия период в районите, където влагата не е лимитиращ фактор, при пшеницата и ечемика ще се наблюдава поникване и начало на листообразуване. Част от посевите в южните райони, предимно тези, засети в началото на октомври, ще встъпят във фаза трети лист – агростанция Карнобат.

През последната седмица от октомври условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибиране на реколтата от есенно-зимните сортове овошки. Периода е подходящ срок за засаждане на малини и касис.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates