Германският химико-фармацевтичен гигант Байер (Bayer) обяви, че през последните три месеца броят на исковете срещу компанията в САЩ във връзка с твърденията, че хербицидът Раундъп (Roundup) може да причини ракови заболявания, се е удвоил до 42 700, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Байер отбеляза, че значителното увеличение се дължи на по-големите разходи за телевизионни реклами, пускани от адвокати, за да си търсят нови ищци по делата за глифозата. Това е активна съставка на Раундъп, която предизвиква спорове, допълва БТА.

Байер придоби миналата година производителя на Раундъп Монсанто (Monsanto) за 63 милиарда долара.

Германският гигант уточни, че все още е ангажиран в процеса по извънсъбедно уреждане на спора, разпореден от федерален съдия.

Очакванията са като цяло, че Байер ще постигне споразумение, като според експерти цената на бъдещото съдебно споразумение ще бъде между 8 и 12 милиарда долара, отбелязва Ройтерс.

Мнозина анализатори прогнозират това да понижи цената на акциите, тъй като пазарът очаква делата да струват на компанията 20 милиарда долара.

Акциите на Байер поевтиняха с 30 процента от август, когато калифорнийски съд постанови по първото такова дело, че Монсанто е трябвало да предупреди за евентуални рискове от ракови заболявания, свързани с хербицидите на глифозатна основа като Раундъп.

Днес акциите на Байер поскъпнаха с 0,8 процента при откриването на борсовата търговия.

Германският гигант съобщи днес, че печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA) за третото тримесечие се е повишила със 7,5 процента до 2,3 милиарда евро (2,6 милиарда долара), колкото и очакваше пазарът.

Резултатите са подкрепени от по-големите продажби на химикали за защита на посевите, продажбата на семена и здравни продукти за потребителите.

Производителят на пестициди и лекарства очаква за цялата година печалбата преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация (EBITDA) да бъде 11,5 милиарда евро спрямо 12,2 милиарда евро, които прогнозираше през юли.