Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Общинският съвет на Ню Йорк прие решение за забрана на продажбите на гъши дроб от 2022 г.

Общинският съвет на Ню Йорк прие решение за забрана на продажбите на гъши дроб, предадоха световните агенции. Забраната влиза в сила през 2022 г.

Считано от края на октомври 2022 г., тоест три години след одобрението на забраната, ще бъде забранено на всички магазини за хранителни стоки да продават гъши дроб, а на заведенията ще бъде забранено да го сервират. На нарушителите ще се налага глоба между 500 и 2000 долара, която може да бъде подновявана всеки ден.

Така Ню Йорк се присъединява към щата Калифорния, където продажбата на гъши дроб е забранена от януари, въпреки че заради това решение все още се води съдебна битка.

В забраната, одобрена от общинския съвет на Ню Йорк, се казва, че тя е в сила за продукти, придобити от угояването на животни - практика, критикувана както от народните избраници, така и от редица организации за защита на животните, които твърдят, че животните страдат от угояването.

Мярката ще засегне освен магазините и ресторантите, така и два големи производителя, установили се северно от Ню Йорк - Хъдзън Вали Фоа Гра и Ла Бел Фарм, както и френските производители.

Върховният съд поиска от правителството на САЩ да вземе позиция по въпроса за гъшия черен дроб.

Активисти от години се борят за забрана на гурме блюдото, твърдейки, че методите за угояване насила на гъски и патици, за да произвеждат тлъсти черни дробове, е жестоко.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates