Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

От Франция са недоволни от предложенията за реформи в ОСП

Френски депутати критикуваха предложенията на Брюксл за промени в ОСП след 2020 година, съобщи euractiv.de. Те смятат, че общата селскостопанска политика след 2020 година няма да предложи нужния  напредък, въпреки че с предлаганите промени се очаква  да се промени нейният формат.

Председателят на икономическата комисия във френския сенат определи водените дискусии за бъдещето на ОСП като „диалог между глухи”. Като страна с основна  тежест при формиране на ОСП, Франция няма интерес от съкращаване на европейските субсидии към фермерите, камо ли да се прехвърлят на национално ниво. Френските фермери получават от Европа 9,5 млрд. евро годишно, което е три пъти повече  от парите, заделяни за тях от националния бюджет.  Париж желае запазване на бюджета за земеделие, който ЕК предлага да  бъде намален.  По време на срещата на парламентаристи о цяла Европа във филандската столица Хелзинки, всички се обединиха около позицията срещу планираното намаляваане на бюджета за земеделие.

Това което Париж предлага, е още по-силна подкрепа към агроекологичните мерки . „Днес Франция е за идеята субсидиите за земеделие наистина да отиват за агроекология”, казва френският аграрен министър Дидие  Гийом. Франция с противопоставя и на предложението на Брюксел за по-голяма гъвкавост , която според  Париж ще довде  до екологичен дъмпинг., ако например някоя от страните членки реши да намали субсидиите за агроекология. Подобна ренационализация на ОСП според него би довела до ‘ужасяваща конкуренция” между отделните страни членки на ЕС.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates