Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Седмична агрометеорологична прогноза (01-07.11.2019 г.)

В края на изминалия период в Североизточна и Северозападна България паднаха валежи между 10 и 20 l/m2, в Ново село-10 l/m2, Видин-16 l/m2, Русе-11 l/m2, Разград-10 l/m2 и Силистра-20 l/m2, които временно подобриха условията за началните етапи от развитието на зимните житни култури.

В останалите райони на страната падналите валежи са несъществени и там развитието на земеделските култури протича затруднено при дефицит на почвена влажност.

    През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло и предимно сухо време. Развитието на земеделските култури, където почвената влажност не е ограничаващ фактор ще протича с нормални темпове при температури около и над климатичната норма. При пшеницата в агростанции Павликени и Хасково ще се наблюдава фаза поникване, в агростанции Новачене и Силситра – начало на листообразуване, а в агростанциите Карнобат, Главиница и Ямбол - трети лист.

    През периода условията ще са подходящи за проведждане на почвообработки на полетата предвидени за пролетни култури, за засаждане на млади овошки, пръскане на овощните дървета с 5 % разтвор на карбамид след масовия листопад. Третирането да се извършва в тихо време при скорост на вятъра до 2 – 3 m/s. Фермерите могат да използват за целта информацията на сайта http://agro.meteo.bg/ 

Драгомир Атанасов - агрометеоролог в НИМХ

Забележка: 

 Седмичната агрометеорологична прогноза се изготвя на базата на седмичната метеопрогноза, издадена в четвъртък.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates