Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Цената на червения пипер рязко падна

Към 24 октомври 2019 г. производството на малини и праскови е съответно с 5,9% и 21% над отчетеното по същото време на 2018 г.

Това се дължи основно на по-високите средни добиви от двете култури. При прасковите се дължи и на малко по-бързия темп на прибиране на реколтата тази година. Добитото количество сливи също надхвърля миналогодишното – с 2,5%.

Засега производството на грозде, ябълки и круши изостава с между 4,5% и 34,8% спрямо година по-рано. Най-значително е при крушите, поради съчетание от свиване на площите с този овощен вид и понижение на средния добив.

Към 25.10.2019 г. средните цени на едро на пипер, картофи, ябълки и домати на тържищата в страната се понижават в границите от 3,8% и 18,6% на седмична база. Най-чувствителен спад е налице при полските домати. Същевременно, десертното грозде поскъпва със 7,7%.

При всички основни плодове и зеленчуци, за които е отчетено предлагане през изминалата седмица, се  наблюдава намаление на ценовите стойности спрямо нивата отпреди една година.

Годишното поевтиняване варира от 1,6% (картофи) до 21,5% (червен пипер).

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates