Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

10% от площите със зеленчуци се заявяват само заради субсидии

„Анализът ни показва, че всяка година площите със зеленчуци варират с 10% годишно за последните три години. Сега е ред на домати и краставици, но ние сме далеч от рекордите с тиквите през 2015 г.”, каза пред депутатите аграрния министър Десислава Танева.

Това според нея предполага, че тези 10% от площите се заявяват не заради реален бизнес със зеленчуци, , а само за получаване на субсидии, ориентирайки се по високата субсидия. „Така и не се разбра, че субсидията се определя по общ бюджет, който се разделя на площите”, каза още тя. През тази година от ведомството са завишили проверките на площите при зеленчукопроизводството двойно до 40% , като според резултатите наистина има драстични злоупотреби при някои култури, като на някои места не са намерени остатъци от краставици или домати. „Извадката е обхванала площи с рискови култури при които има вариране, като 20% от проверките са показали, че няма реално отгледани култури”, добави още Танева.

При трайните насаждения също са намерени площи заявени за подпомагане но без трайни насаждения, но процентът не бил толкова голям. Въпреки тези очевидни недъзи на обвързаната подкрепа, страната ни продължава да търси подкрепа за запазването и, особено в Германия, която е твърдо против. Основният довод на администрацията за това е, че между 75% и  90% от помощта е насочена към малките стопанства, и при трайните  насаждения с въвеждане на практики като затревяванията се прилагат въглеродозадъжащи пррактики, което също е една от целите на ОСП.

Танева се надява, че през новия програмен период с въвеждане на наблюдение и чрез използване на спътникова информация ще се подобри контрола и мониторинга върху площите с култури, заявени за подпомагане по обвързаната подкрепа.

Депутатът Бюрхан Абазов предложи от фермерите да се изискват освен документи за продажба на произведената продукция, и такива свързани с отглеждането на заявените за подпомагане култури като документи за закупени  семена. Това според него би гарантирало, че има действително заявени площи с тези култури, и би намалило ресурса за извършване на проверки.

По данни на МЗХГ площите с картофи през 2017 година са били малко над 9 хил. ха. През 2018 г. са достигнали до 12 хил. ха, а през тази година цифрата е обща, като заедно с чесъна и лука достигат общо  малко над 10 хил. ха.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates