Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

ЕИБ ще предоставя безлихвени кредити за климатични проекти на всяка страна членка на ЕС на стойност до 2% от БВП

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще предоставя безлихвени кредити за климатични проекти на всяка страна членка на стойност до 2% от БВП, обявиха експерти по време на среща с учени от ССА на 12 ноември. Те обсъдиха дейността на финансовия пакт за климата (Climate Financial pact).

  Той е е историческа възможност за съвместно справяне с климатичните промени, и е предложен от група експерти, разработили проект на договор за влагане на повече от трилион евро в борбата срещу глобалното затопляне и социалното неравенство. Пактът за финансиране на климата предлага два нови инструмента за справяне с тези предизвикателства: зелен филиал на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за отпускане на заеми на държави-членки и фонд за изплащане на безвъзмездни средства в Европа, Средиземноморието и Африка. Натали Дюпон от CLIMATE-FINANCE PACT представи идеите на пакта като цялостен план за създаване на по-зелени и по-справедливи финансови структури. Тя подчерта, че пактът е изготвен от голяма група международни експерти в т.ч. и учени и е подписан от повече  от 500 парламентарни представители на различни държави, вкл. Франция, Белгия, Монако, Унгария. Повече от 30 000 човека са подкрепящите го към днешна дата.

С презентацията си по време на дискусията  тя  разкри тревожните факти около състоянието на нашата планета. „Неблагоприятните климатични условия за европейското производство на пшеница ще станат по-чести с изменението на климата”, добави Дюпон. Човешката дейност, потреблението на изкопаеми горива, вкисляването на океаните, замърсяването, обезлесяването и принудителните миграции застрашават сериозно живота на планетата“, бе нейното заключение.

Главният научен секретар проф. д-р Елена Тодоровска изнесе презентация за спецификата на  научната дейност на институтите и центровете в ССА. Бяха представени по-подробно проектите в областта на климатичните промени, които са свидетелство за възможностите за сътрудничество между ССА и Балканския институт за устойчиво развитие на основата на финансовия Пакт.

Изразена беше подкрепа и готовност за популяризиране на идеите на Пакта и  неговите инструменти за справяне с глобалното затопляне и социалното неравенство.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates