Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

САЩ ще печели 1 милиард долара годишно от износ на птици за Китай

Американският търговски представител Робърт Лайтхайзър и министърът на земеделието Сони Пердю заявиха в четвъртък, че приветстват решението на Китай да отмени почти петгодишната забрана за внос на домашни птици от САЩ. Това ще увеличи американския износ с 1 млрд. долара годишно, предава БНР.

„Китай е важен експортен пазар за американските птицевъди. Те вече ще могат да изнасят птици и птичи продукти за Китай на стойност над 1 млрд. долара всяка година“, посочи Робърт Лайтхайзър.

Земеделският министър Сони Пердю също похвали решението, като заяви, че „американските производители са най-продуктивни в света. От решаващо значение е те да могат да продават своето производство на потребители в други части на земното кълбо“. „Китай е важен пазар и Вашингтон трябва да подобри достъпа до такива пазари“, отбеляза Пердю.

По-рано в четвъртък Китай официално премахна забраната на внос от САЩ на месо и яйца от домашни птици. Припомняме, че забрана стартира през 2015 година след избухналата тогава епидемия от птичи грип.

Този ход се счита като жест на добра воля от страна на китайското правителство на фона на търговските преговори със САЩ.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates