Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Пчеларите искат затягане на контрол на нерегистрираните пчелини

По-строг контрол на нерегистрираните пчелини, за да се ограничи рискът от разпространение на болести и зарази от тях. За това настояват пчеларите от Смолян, предава БТА. Представители на местното сдружение на пчеларите дават пример с установената зараза американски гнилец в пчелин в Смолян, който вече е унищожен от ветеринарните власти.

Добивите от пчелен мед през тази година са добри, над 15 кг от кошер са получили пчеларите, което се счита за задоволителна реколта за планинския регион.

През лятото имаше случай на американски гнилец и информацията за болестта бе потвърдена от Областната дирекция по безопасност на храните. Заразата е открита след сигнал от местни пчелари за наличието на два нерегламентирани пчелина, докарани от други райони. При проверката е открит само един пчелин, а вторият е бил изнесен от собственика незабавно от града, уточняват от сдружението.

Съгласно изискванията за ликвидиране на заразата, пчелните кошери са били изгорени. Ветеринарите заявиха, че не са открили втори пчелин и в случая не могат да се правят предположения дали някъде другаде са пренесени кошери със заразното заболяване.

Регистрирани пчелари от Смолян обясняват, че все още не може да се каже категорично дали заразата е разпространена и върху други пчели. Това ще стане ясно през следващия медоносен сезон, обясняват от сдружението.

Пчеларите са загрижени за случаите на нерегламентирани пчелини, за които липсва контрол за подобни зарази и заболявания. Нападенията от мечки върху кошери са другият проблем, пред който са изправени производителите на мед в Родопите.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates