Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Пчеларите разчитат и на директно и на обвързано подпомагане

Разчитаме на директно подпомагане от Европа.

Това заяви пред БНР Елена Стоилова – председател на Областния пчеларски съюз в Търговище.

Тя ще участва днес в семинар в Европарламента по проблемите на пчеларството.

Във форума, организиран от българския евродепутат Андрей Слабаков и италианския му колега Пиетро Фиоки, ще се включат 25 български пчелари и техни колеги от Италия, Полша и Белгия.

„Проблемите на пчеларите в България не се различават много от тези, които са в Европа и по цял свят. Наблюдаваме от известно време доста проблеми със здравето и често се случва да изчезват колонии“, каза Елена Стоилова.

„Отдаваме го и на климатични промени. Най вече на агресивно земеделие с употреба на пестициди. ЕС забрани вече четвърти пестицид, което ни дава надежда, че нещо се прави и че Европа търси все по-чист начин на живот и все по-чисто земеделие. Това обаче са само малки крачки“, коментира тя.

„Крачки от полза за всички“

Вече има регистрирана гражданска инициатива от страна на ЕК, която ако успее да събере 1 млн. подписа в рамките на ЕС, това ще даде знак за начало на постепенна абсолютна забрана на използването на пестициди.

Стоилова подчерта обаче, че много трябва да се внимава с това, защото абсолютна забрана на пестицидите означава, че те трябва да се заместят с нещо.

Ще изправим и друг сектор пред проблеми – земеделието, отбеляза тя и добави:

„Трябва да се стараем да направим такива крачки, които да са в полза за всички“.

Притеснение от свободна търговия на ЕС с Меркосур

Пчеларите са притеснени от евентуално сключване на споразумение за свободна търговия между ЕС и Меркосур – обединение на повечето страни в Южна Америка, което би дало възможност за безмитен внос на мед.

„Очакванията са за 45 хил. тона безмитен внос на мед годишно. Това изправя на нокти всички пчелари в ЕС“, предупреди Елена Стоилова.

По думите ѝ, ако това се случи, това означава много пчелари у нас да прекратят дейността си.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates