Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Обилните дъждове в Европа ще доведат до съкращаване на площите с есенници

Кампанията по сеитбата на есенните култури в Централна  Европа практически приключи, но се очаква съкращаване на площите заради обилните валежи в редица производствени региони, съобщава „Зерно Онлайн”. Времето остава влажно в централните и северни части на континента, докато в югоизточните е доста сухо.

Посвената кампания върви добре в Испания, Португалия и Гърция, става ясно от последните данни на Европейската агенция за мониторинг на аграрните култури.

Обилните валежи продължават на Острова и в страните от Бенелюкс, където кампанията  беше възпрепятствана от по-голямата влага, натрупана в почвите. Заради понижението на температурите посевната кампания в тези страни може  да се счита за завършена, като според експертите площите с есенници ще са под средния петгодишен показател. Заради дъждовете от началото на месеца във Франция се очаква спад на обработваемите площи с мека пшеница.

Условията се оказват благоприятни за по-рано засетите култури, докато при тези с по-късен период на сеитба се наблюдава забавяне в развитието. В някои източноевропейски страни като Полша например сеитбата на есенниците приключи в края на октомври при благоприятни условия. Кампанията беше възпрепятствана заради алежи в някои райони на Австрия, Словения и Словакия.

У нас, в Унгария и Румъния, където в последните месеци се наблюдаваше засушаване, посевната кампания приключи към средата на ноември. Докато в Унгария паднаха малко валежи, които могат да окажат благотворно развитие върху посевите и да спомогнат за по-добри добиви, засушаването остава негативен фактор в северните части на страната ни и Южна Румъния.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates