Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Прогнозират по-малко площи с рапица в България и Румъния

Климатичните условия за развитието на посевите с рапица в ЕС през октомври значително са се подобрили заради падналите дъждове”, съобщава „Зерно Онлайн”, позовавайки се на данни от мониторинговата служба на ЕС. Засушаването в предходните два месеца възпрепятства посевната кампания в редица региони на Европа, като заради липсата на влага пострадаха посевите в страни като Франция, Германия, България и Румъния, се казва в информацията на MARS.

Падналите дъждове през октомври са подобрили състоянието на посевите в Унгария и франция. Времето в централните части на континента и Балтийските страни по време на сеитбата е било по-добро в сравнение с Франция и Германия. Посевите на Острова засяти по-рно се намират в добро състояние, докато късно засятата рапица е била нападната от вредители.

Според оценките на MARS в България,Румъния и Великобритания площите с рапица ще са по-малки в сравнение с предходната стопанска година, докато във Франция и Германия макар и стабилни, те ще са значително под средния петгодишен показател. Въпреки засушаването унгарските фермери са повишили  незначително обема на обработваемите площи с рапица

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates