Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Констатирани са опити за злоупотреби с подпомагане на площ от Държавен фонд „Земеделие

Опити за злоупотреби с подпомагане на площ са констатирани от Държавен фонд „Земеделие“

95 фермери няма да получат средствата за единно плащане на площ, а от своя страна финансовата институция ще засили контрола. Потърсихме за коментар изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“, Васил Грудев. 


„Става въпрос на опит за злоупотреба с очертаване на площи без правно основание, всъщност налично е правно основание, но то не кореспондира със заявените площи, много често те са в различна община, в различна област. Има и опити за заявяване на площи, които са на други собственици.“
Васил Грудев изрази разочарование от служителите на общинските служби, които са съдействали за реализирането на измамите. По думите му, и те ще бъдат наказани, а контролът спрямо тях ще стане по-сериозен. Ето как са действали измамниците.
"Това се е случило с помощта на служители от общинските служби по земеделие, наблюдаваме и практиката за опити за очертаване на площите в последния ден на кампанията, наблюдаваме опити за заявяване на площи, които не са били заявени до момента. Това е много лесно за проверка. Направили сме съответната проверка и тези опити са спрени, разбира се.“ 
Други нарушения през годината е имало по схемите за обвързана подкрепа. При тези плащания е от значение вида на културата, която се отглежда. Най-често това са плодове и зеленчуци. От Фонда са направили проверка на половината стопани и дали площите им са реални и са установили нарушения и там. Голяма част от плащанията тепърва предстоят. На 16 и 17 декември ще бъдат изплатени средствата за единно подпомагане на площ и обвързаната подкрепа в животновъдството.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates