Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Поради неглижиране на нуждите на БАБХ допуснахме АЧС да плъзне в цяла България

В момента има регистрирани случаи на заболяването в 26 от 28 области.

„Това показва две неща. Първо, че мерките, които бяха взети, са недостатъчни. Второ, че ние сме пропуснали времето, в което да приложим превенция, за да не се стига до масово разпространение на заразата.“, коментира пред БНР икономическият съветник в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

Тук обаче не можем да говорим за недостатъчна подготвеност на служителите в БАБХ, а по-скоро за липса на мотивация. Липса, продиктувана от недостатъчното заплащане.

„Не е само въпрос на мотивация в следствие на ниско заплащане, въпроса е на това, че те нямат консумативи, с които да правят изследвания в лабораториите. Вие разбирате ли колко е тежка ситуацията? Те нямат коли, с които да обикалят. Изключително тежка ситуация, за която правителството си запушва ушите от началото на създаване на БАБХ. Когато беше създадена БАБХ бяха прехвърлени задължения, но не бяха прехвърлени пари, с които да могат да се изпълняват тези задължения.“

Това заяви Григорова и допълни, че много от местата, на които се работи, са в окаяно състояние. Стените се рушат, чешмите, на които се извършат високо специализирани дейности са в трагично състояние. Представителят на КТ „Подкрепа” дори изказа мнение, че тези места ще  бъдат затворени от ХЕИ, ако бъде направена проверка.

Беше даден пример с ОДБХ-Варна, където няма консумативи за работа на лабораторията от  средата на тази година. До средата на тази година са работили с остатъчни консумативи от миналата.

„Въпроса е от национална сигурност. Не само национална, европейска сигурност, тъй като ние сме външна граница на ЕС.“, коментира още Ваня Григорова и добави:

„Служителите от БАБХ многократно правеждаха разговори и срещи с министерството (бел. ред. МЗХГ). Включително бяха готови през март месец тази година да излязат на протест и тогава им беше обещано, че в следващия бюджет, този който вече беше гласуван на комисия, проблемите им ще бъдат разрешени. Какво направиха в комисия и Министерство на финансите? Отпуснаха едни 10 млн., които са за покриване частично на дефицита. Тоест нито ще има увеличение на заплатите, нито ще бъдат доставени нужните консумативи.“

Тъй като изследвания все пак трябва да се извършват, те се правят от частни лаборатории, вместо от БАБХ.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates