Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Урсула фон дер Лаен представи пред депутатите от ЕП проекта за нова зелена сделка

Вчера Урсула фон дер Лаен представи пред депутатите от ЕП проекта за нова зелена сделка, като заяви, че моделът на изкопаемите горива е отживелица, пише БНР. Българската позиция е, че целите на пакта не трябва да пречат на социалното и икономическо развитие, като е нужен ясен ангажимент на европейско ниво към държавите членки с по-нисък БВП от средния за Съюза, към регионите и групите, които ще понесат най-голямата тежест на прехода. „Убедена съм, че старият модел на растеж, който се базира на изкопаеми горива и замърсяване, е отживелица и е несъвместим с нашата планета. Европейският Зелен пакт е нашата нова стратегия за растеж. Това е стратегия за растеж, която дава повече, отколкото взема“, каза Фон дер Лайен. По думите и се предвижда създаване на специален фонд за преход за най-уязвимите сектори

„Този преход също ще изисква време, подкрепа и солидарност. Затова още през следващата година ние ще предложим да се създаде фонд за справедлив преход, в който ще се набират публични и частни средства. Европейската инвестиционна банка ще бъде негов лост с амбицията да събере 100 млрд. евро под формата на инвестиции през следващите 7 години. Той ще бъде в помощ на тези сектори и региони, които трябва да наваксват“, разясни още тя.

Според Франс Тимерманс се планира ядрената енергия да е част от микса по зеления пакт, въпреки че не е устойчива, но не произвежда въглеродни емисии.

Кой как реагира на предложения зелен пакт

Три от централноевропейските страни се обявихасрещу плановете  на ЕК за постигане на нулеви парникови емисии до средата на века. Унгария е против поемане на ангажименти преди да се направят изчисления въз основа на настоящите задължения до 2030-а. Чехия иска ядрената енергетика да бъде включена като източник без парникови емисии, а Полша иска по-точни гаранции за финансиране на прехода.

Страните членки не постигнаха съгласие за класификацията на зелените проекти, които ще могат да се ползват от субсидии и данъчни облекчения.

Какви са основните положения от пакта, представени от агенция „Ройтерс”

Фон дер Лайен иска ЕС да намали въглеродните емисии с поне 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., при положение, че настоящата цел е 40 на сто. Тя може да я увеличи до 55%.

Еколобисти настояват за още по-амбициозните 60 или 70 процента до 2030 г., но критици заявяват, че нейните планове може да  осакатят европейските индустрии.

Климатичен закон: В момента има почти единодушна подкрепа сред страните членки ЕС да стане климатично неутрален – да не отделя парникови газове в атмосферата отвъд това, което може да бъде абсорбирано – до 2050 г. Фон дер Лайен е обещала да представи първия Европейски климатичен закон до март 2020 г.

Нови данъци: Комисията започва да работи незабавно над въглероден данък за замърсяващите чуждестранни фирми в опит да предпази бизнеса в ЕС, който да продължи да се стреми да бъде „еко“.

Фон дер Лайен казва, че новият данък, който ще бъде въведен през 2021 г., ще се съобрази с правилата на Световната търговска организация. Тя ще реформира и системата на ЕС за търговия с емисии, която облага с данък индустрии, така че да бъдат включени мореплаването, авиацията, трафика и строителният сектор.

Преходен фонд: Няколко от 28-те страни членки, предимно от Източна Европа, искат финансова помощ за преход от фосилни горива. Отговорът на ЕК е „справедлив преходен фонд“.Неговият размер ще зависи от изхода на преговорите за многогодишната финансова рамка (2021-2027 г.) и от кохезионните фондове на блока, но се очаква да бъде поне 35 млрд. евро плюс десетки милиарди допълнително субсидиране от други източници като Европейската инвестиционна банка.

Областта на земеделието и биоразнообразието: Фон дер Лайен обеща да освежи земеделието с политики като „От фермата до масата“, насочени към помощ за фермерите да произвеждат храна по по-устойчиви начини.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates