Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Квотата за улов на калкан за България и Румъния нараства с 32 % през следващата година

Oбщият допустим улов за калкан през следващата година за България и Румъния ще бъде в размер на 150 тона.

Това стана ясно по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство. Там бе приет регламент, определящ възможностите за риболов за 2020 г. в Черно, Адриатическо и Средиземно море.

България и Румъния ще имат право да осъществят улов на калкан  по  75 тона. Това е с 32% повече спрямо досегашното разрешено количество. До момента двете държави имаха разрешен улов по 57 тона. Комисията предлага да запази същата граница на улов като през 2019 г. Предвид голямото значение на този вид риболов за сектора е постигнат сериозен успех за страната ни.

Приетите правила отразяват непрекъснатите усилия и амбиции за осигуряване на социална и икономическа жизнеспособност на рибарите, работещи в тези региони, чрез:

  • – възстановяване;
  • – поддържане на запасите на устойчиви нива.

Важно послание за бъдещото управление на калкана е: подобряването на научните съвети чрез повишаване на количеството и качеството на данните от риболова.

Положителната тенденция в състоянието на запаса на калкан е стимул за всички крайбрежни държави да продължат да полагат усилия за постигане на ниво на риболов. То да бъде съответстващо на максималния устойчив улов.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates