Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Държавна помощ за борба със сланите и градушките

Застраховките на продукцията не успяват да покрият разходите от инвестицията на земеделските производители

Земеделските производители настояват за разписване на мерки, компенсиращи последствията от лошите климатични условия и подомагащи екосистемата.

 Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Съюзът на Дунавските овощари и Сдружение Добруджански овощари внесоха в земеделското министерство предложение за програма за борба с последствията от измененията на климата. 

Сред исканията на стопаните са отпускане на държавна помощ за индивидуално закупуване на специализирани машини за борба с градушките и сланите. Земеделските производители настояват за въвеждането на план за предотвратяване на водната, почвената и ветровата ерозия, увеличаване на почвеното плодородие и регулиране на рН нивото. Необходимо е въвеждането на добри земеделски практики за намаляване на количеството използвани пестициди, както и допълнително варосване на дърветата. Сред наложителните промени е и закупуването на специализирани машини, разказва Николай Колев пред АгроТВ.

Застраховките на продукцията не успяват да покрият разходите от инвестицията на земеделските производители. Именно заради това, те се стремят към постигането на стабилен добив всяка година.

Браншовите организации разчитат финансирането за закупуване на специализирани машини за борба с градушките и сланите да бъде отпуснато преди началото на пролетния период.

 

Автор: Елена Дочева

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates