Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Интернет платформа ще показва как се изпълняват европрограмите

Националният статистически институт (НСИ) пусна от днес на сайта си платформа Мониторстат, която дава информация в реално време за това какви национални или европейски програми и стратегии се изпълняват и докъде е стигнало прилагането им.

Системата улеснява контрола на гражданите върху изпълнението на тези програми в отделните сфери - здравеопазване, заетост, демографска политика, регионално развитие др., обясни Диана Янчева, зам.-председател на НСИ.


Тя посочи и че с пускането на системата, която постоянно ще се допълва, се улеснява много дейността на фирмите, които кандидатстват за финансиране на проекти по европейски програми. За целта те в момента са длъжни да поискат два вида справки от централата или регионалните поделения на института. За тях плащат такси между 12 и 25 лв. (за удостоверение за икономическа дейност) и между 50 и 200 лв. (в зависимост от спешността за годишен отчет за дейностите). В допълнение справките по тези искания могат да бъдат получени само лично от управители или собственик на фирмата, който трябва да ги сканира и изпрати на съответното място.
С пускането на платформата сега всички ще се прави онлайн, без да се подават заявления от кандидатите, нито ще се събират такси, нито служител на института лично ще подписва и подпечатва всичко, както е в момента. В допълнение с това ще бъдат облекчени и управляващите органи по европейските програми, тъй като няма да обработват тези хартиени документи, обясни Янчева. Тя посочи, че във времето е имало и опити за издаване на фалшиви справки от името на НСИ, заради което служители губели време и да дават показания по заведените дела.


Платформата е разработена от "Мапекс" и струва 548 380 лв., които са по оперативна програма "Добро управление".

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates