Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Посевите с есенници в Европа са заплашени от измръзвания

Посевите с есенници в централните, източни и югоизточни части на Европа са заплашени от измръзвания  пише UkrAgroConsult,позовавайки се на информация от Европейската служба за мониторинг на аграрните култури.

Причина за това според експертите е повишеният температурен режим от началото на октомври в тези региони , който е попречил на посевите да постигнат нужната им закаляемост. Заради дефицита на влага посевите на Иберийския полуостров, в Турция и Румъния са доста слабо развити. Остър недостиг на почвена влага продължава да се усеща в Полша и Беларус. Обратно в редица региони на Франция, Великобритания,  Гърция и Италия, обстановката е усложнена заради обилни дъждове.

Подобни условия правят посевите силно уязвими на измръзвания. Според метеоролозите до 20 декември температурите ще останат над нормите за сезона, особено в източните и югоизточни части на континента, където ще надвишат нормите с до 8 градуса. В по,-дългосрочна перспектива се очаква посевите да загубят част от своята студоустойчивост.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates