Африканската чума по свинете (АЧС) настъпва с пълна сила. В страната са открити 13 нови случаи на диви прасета с доказана проба за наличие на Африканска чума по свинете (АЧС), съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

До 20 януари на 12 места в страната няма да може да се извършва групов лов в обозначените подзони А на инфектираните 200-километрови зони, напомнят експертите. 5 са случаите, които са открити на територията на област Търговище. Глигани с АЧС са намерени в с. Миладиновци, в землището на с. Водица, община Попово, с. Славяново, поповско, с. Голямо ново, както и в с. Опака. Първични случаи са възникнали на територията и на област Бургас. Два са случаите на територията на Средец и един е на територията на Сунгурларе. Глиган с АЧС има доказан и в Котел, Сливенско, както и в с. Ясеново, Старозагорска област. Няма да може да се ловува и на територията на с. Върбица, Горнооряховско, казват от БАБХ заради намерен случай на АЧС.

Болестта се е разпространила и на север от Балкана. Има намерено диво прасе с АЧС и в с. Торос, Ловешко, както и в с. Байкал, община Долна Митрополия, Плевенско.

Ловците трябва да имат предвид, че заповедта на БАБХ е със срок от 1 месец и около случаите се въвеждат 3 подзони, които имат различен режим на достъп.