Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

БАБХ установи птиче месо от Полша за България, замърсена със салмонела

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи пратка с птиче месо от Полша за България, замърсена със салмонела. Цялото количество от 20 745 кг е поставено под забрана и не е допуснато търгуването му на българския пазар. Месото е било предназначено за една българска фирма, съобщиха от агенцията.

Пробата от птичето месо е взета във връзка със засиления контрол на БАБХ върху всяка пратка с птиче месо и субпродукти с произход Полша, предназначени за България.

Материалът е взет от охладено цяло пиле, резултатът от анализа е получен на 20 декември 2019 г., като е установена салмонела от вид, който не е опасен за здравето на хората.

Изготвена е нотификация по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF) за уведомяване на полските компетентни власти за откритото замърсяване.

Наскоро д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" каза, че от края на октомври до сега "България е получила от Полша и прибалтийските републики 7 нотификации за партиди със салмонела. Не става въпрос за една партида". "А от началото на годината са около 19. Имаме заболеваемост от салмонела над 500 случая на болни пациенти от началото на годината", отбеляза той.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates