Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Нови случаи на чума по свинете в Разградско

Установени са нови случаи на Африканска чума по свинете в област Разград. Това стана ясно след съобщение на Областната администрация. Те са при диви свине, отстреляни в землищата на селата Здравец и Владимировци в община Самуил, на разградското село Гецово, на село Глоджево и град Цар Калоян – в пограничната зона с област Русе, и в землището на село Миладиновци – в пограничната зона с област Търговище.

Възможно е новите случаи да се дължат на миграция на животни от други области. Предприемат се всички необходими мерки, за да се ограничи разпространението на болестта.

Според данни на ОДБХ отстрелът на диви свине върви по-бавно от планираното. Директорът на областната дирекция на БАБХ припомня, че с промени в норамтивната база ще бъде регламентирано изграждането на външни огради около големите свинекомплекси. Предвидено е те да бъдат на отстояние 500 метра.

Колкото по-малко прасета има в „задния двор“, толкова по-малка е опасността за големите свинекомплекси. Това напомня заместник областният управител Евгени Драганов.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates