Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

2019 г. приключва с 42 регистрирани огнища на АЧС и около 140 000 засегнати домашни свине

Приключваме годината с 42 регистрирани огнища на африканска чума по свинете и около 140 000 засегнати домашни свине. Случаите на зараза са 200 са случаите на зараза, а засегнатите диви прасета – 300. Това посочи в отчет за свършената работа през 2019 година министърът земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Годината завършва и с изплатени за всички дейности по ликвидиране и борба с АЧС близо 70 милиона лева.
„За превенционни дейности, дейности по унищожаване на огнищата, компенсации. Не дължим нито един лев за която и да е от дейностите, свързани с ликвидацията на африканската чума по свинете. От тези платени 70 милиона лева, 9 милиона евро са получени от ЕК и чакаме още 22 милиона евро съфинансиране“, отбеляза Танева.

Министърът посочи, че само 8 от регистрираните огнища са в индустриални комплекси.
„За сравнение искам да кажа само 2 цифри какво представлява АЧС като предизвикателство пред света. 51 засегнати страни в целия свят към края на тази година с унищожени 6 милиона и 600 000 свине, като имайте предвид, че в част от страните информацията излиза и по-късно“, допълни тя.

Танева акцентира и на производствените резултати на българските земеделци, като посочи, че можем да се похвалим с добра реколта в областта на зърнените култури.
„Пшеницата стига 6,1 милиона тон, което е 5 % увеличение, ечемикът – 20“, допълни тя.
За 2019 година българските фермери са получили общо 2,8 милиарда лева подкрепа, от които над 1 милиард в последния месец.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates