През 2020 година се очаква поскъпване на хляба, като причините за това са комплексни. Това каза за БНР Мариана Кукушева, председател на браншовата организация на сладкарите и хлебарите. Върху цената на хляба се очаква влияние да окажат толтаксите, евентуална лоша реколта и поскъпването на тока и газта.

Ние не участваме в никакви стачни действия, защото оставяне на населението без хляб в пряк превод значи обявяване на военно положение. При нас нещата не са толкова пряко свързани с възможността да се включим в активни действия, изразяващи недоволство, но категорично трябва да кажем, че ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са много тревожни“, каза тя в интервю за предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

Според нея оценката на Световната банка за това, че хлябът може да поскъпне с 2 стотинки на брой е много нереална, защото се основава на стари цени от преди няколко години. Тя обаче не посочи точно с колко може да поскъпне хляба в резултат на въвеждането на толтаксите.