Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Свързан с интернет микроскоп дава прецизна информация за ферментацията на вината

Работата на винопроизводителите в регионите около река Мозел в Германия в бъдеще може да се улесни посредством специален микроскоп, свързан с интернет, който ще им позволява по-детайлно събиране на информация за процеса на ферментация на вината, съобщава Südwestrundfunk. Сега най-традиционният метод, използван от опитните производители е просто вземане на проби от избите, и преценяване на око, как върви процесът на ферментация.

Използването на подобен микроскоп ще позволи да се направи увеличена снимка на дадена проба от виното, като снимката се изпраща в интернет, където се анализира от специална програма. По този начин ще се получава информация за дрождите на клетъчно ниво, които са важни за ферментацията на виното. Това ще позволи на винопроизводителите да получават по-бърза информация за протичащите ферментационни процеси, която ще се получава само в рамките на половин минута. При условие че процесите не протичат добре, те ще могат например да повишат температурата в цистерните за да ги ускорят. Всички операции ще могат да се извършват директно от смартфона. Това обаче ще е свързано с разходи, но експертите разработващи тази иновативна идея са сигурни, че инвестицията ще се изплати много бързо, защото технологиите ще допринесат за повишаване качеството на вината.

Повече технологии и в лозята

Нещо повече, експертите представят и разработки на технологии, които ще улеснят работата на винопроизводителите в лозовите масиви. Според местният център за услуги в селските региони (Dienstleistungszentrum Ländlicher Raum) иновативни методи могат да подпомогнат фермерите в събиране на данни и борбата с вредителите по лозите, както и за получаване на прецизна информация за съдържанието на вода в почвата. Това може например да се прави с помощта на сензори, а информацията да се разпространява чрез мрежата.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates