Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Препарати за растителна защита, забранени за употреба в Европейския съюз, се продават в огромни количества в трети страни

Такъв е случаят с неоникотиноидите

Редица препарати за растителна защита са забранени за употреба в Европейския съюз. Въпреки това те се продават в огромни количества в трети страни, критикуват екоорганизации. Според тях това е една от причините за масовото изчезване на насекоми в глобален мащаб.

По данни на германска природозащитна фондация, която е близка до партията на Зелените, половината от използваните в Кения например препарати са силно отровни за пчелите и другите опрашители. Същото важи и за други региони на света, се казва в доклад на фондацията, представен в Берлин. В документа се посочват цифри, според които количествата препарати за растителна защита, прилагани днес, са 50 пъти по-големи в сравнение с 1950 година.

Производителите на тези препарати оправдават продажбите с факта, че в други държави има съвсем различни социални, икономически и климатични условия, както и други законови рамки. В отговор на упреците от централата на голяма германска компания изтъкват, че доставят само вещества, за които са убедени, че са безвредни. Такъв е случаят с неоникотиноидите, за които компанията смята, че за безопасни, затова и продажбите извън Европейския съюз щели да продължат. Като допълнителен аргумент се изтъква, че при решението за износ се взимат предвид и оценките, дадени от повечето регулаторни и контролни органи, например в Европейския съюз, Съединените щати или Бразилия.  

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates