Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

200 млн. евро повече за българското земеделие в ОСП след 2020 г.

През новият програмен период на селскостопанската политика на ЕС се очаква средствата за България да нараснат от 5,4 на 5,6 милиарда евро.

Това съобщиха за БНТ от земеделското министерство.

Причината е очакваното сближаване на размера на субсидиите между старите и новите страни-членки през следващите години.

В рамките на новата селскостопанска политика България очаква леко увеличение на бюджета за земеделие. Досега субсидиите за българското земеделение бяха сравнително ниски.

Друг приоритет на земеделското министерство е обвързаната подкрепа, най-вече секторите „Животновъдство“ и „Плодове и зеленчуци“.

Според министър Танева трябва да бъде запазена и дори увеличена в новата ОСП.

В тези два сектора работят 38,5 процента от всички заети в селското стопанство у нас, разпределени в предимно малки и средни стопанства. Това означава, че ако се намали финансовото им подпомагане, те няма да бъдат конкурентноспособни за пазара.

Все още се обсъжда и дали да има таван на плащанията за декар обработваема площ. България поддържа позицията, че всяка страна доброволно трябва да решава дали да поставя лимит. Браншовите организации смятат, че не трябва да допускаме намаляване на тавана, защото това ще се отрази пагубно на земеделието.

Десислава Танева увери, че като цяло България е готова с позицията си за бъдещата селскостопанска политика и е в ритъм с европейския дебат по нея.

На предстоящата „Зелена седмица“ в Берлин предстоят срещи на земеделския министър Танева с нейни колеги като продължение от дебата за правилата на новата селскостопанска политика.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates