Европейската комисия реши да не подновява одобрението за пестицид, свързан с увреждане на пчелите, като ефективно забрани инсектицида на Bayer, известен като тиаклоприд.

Решението следва одобрение от мнозинство от правителствата на ЕС през октомври миналата година въз основа на предложение на Комисията.

"Съществуват опасения за околната среда, свързани с използването на този пестицид, по-специално неговото въздействие върху подпочвените води, но също така свързани с човешкото здраве поради репродуктивна токсичност", гласи изявление на комисаря по здравеопазването Стела Кириакидес, предаде БГНЕС.

След 30 април тази година, когато изтича настоящото одобрение, фермерите няма да могат да използват инсектицида, продаван под марките Calypso и Biscaya.

Комисията базира своята оценка на констатациите на Европейската агенция по безопасност на храните, публикувани през януари миналата година. Институцията подчерта притесненията, че активното вещество е токсично за хората и има твърде голяма концентрация в подпочвените води, каза говорител на ЕАБХ в имейл.

Пестицидът не само убива насекомите, но също така вреди на пчелите и земните пчели, отслабвайки имунната им система и увреждайки тяхното възпроизводство, се казва в откритията.

ЕС забрани използването на три така наречени неоникотиноидни пестициди през април 2018 г., позволявайки да бъдат използвани само в оранжерии. Франция вече е забранила и четирите инсектицида и един друг, включително в оранжерии.