Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Парламентът ратифицира СЕТА на първо четене

Парламентът ратифицира СЕТА на първо четене. "За" гласуваха 110 народни представители, "против" - 98 и "въздържали се" - 7 , с което документът бе приет на първо четене. Споразумението бе подкрепено от депутатите на ГЕРБ и ДПС. "БСП за България" като опозиция, но и коалиционният партньор на управляващата партия - "Обединени патриоти", гласуваха "против", а от "Воля" на Веселин Марешки се въздържаха.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение e между Канада, от една страна, и Европейския съюз и неговите държави членки, от друга, беше беше внесено за ратификация в парламнета от Министерски съвет. Вчера предложението предизвика бурни спорове между депутатите.

Споразумението, което беше подписано в Брюксел още на 30 октомври 2016 г. и предизвика множество протести у нас и в Европа, предвижда пълно премахване на митата за 99 на сто от тарифните номера до 7 години, опростяване на митнически правила и процедури, както и правила за произход, чрез които се улеснява износът в Канада. В по-голямата си част споразумението вече се прилага временно от 21 септември 2017 г., освен разпоредбите, свързани със защита на инвестициите, уреждането на спорове между инвеститор и държава, и разпоредби по отношение на защитата на интелектуалната собственост, заетостта и опазването на околната среда, които попадат под национална компетентност на държавите-членки на ЕС. Разпоредбите, оставащи извън временното прилагане на СЕТА, ще влязат в сила след ратифицирането му от Народното събрание.

В мотивите на  правителството за ратификацията на СЕТА се посочва, че това споразумение няма да наложи промяна в законодателството относно генетично модифицираните организми и не цели да отвори пазара на ЕС за генетично модифицирани организми. Вносителите смятат, че то няма да има отношение относно употребата на технологиите за проучване и добив на шистов газ.

Преговорите между ЕС и Канада за Всеобхватно икономическо и търговско споразумение (ВИТС) са проведени в периода от май 2009 г. до септември 2014 г. Краят им е обявен на срещата на високо равнище между ЕС и Канада в Отава на 26 септември 2014 г. След това текстът е подложен на процедури за правен преглед и превод на всички официални езици на ЕС и Канада. Този процес продължава до юли 2016 г., когато Европейската комисия представя официално на Съвета на Европейския съюз споразумението и предложения за решения за подписване, временно прилагане и сключване на споразумението.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates