Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

БАБХ насочи за унищожаване 675 кг. храни с изтекъл срок на годност

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) възбрани и насочи за унищожаване 675 кг храни с изтекъл срок на годност, открити при проверки в ски курортите през месец януари 2020 година. От тях 40 кг са от животински произход, 634 кг - от неживотински.

Инспекторите от ОДБХ Благоевград, Смолян, София – област и София – град провериха 313 обекта, издадоха 2 акта и 29 предписания за открити нарушения.

Най-често проверяващите откриват храни без етикет от производител и идентификационна маркировка за произход и годност, и неправилно съхраняване и третиране на кухненски отпадъци.

Засиленият контрол на инспекторите в зимните курорти продължава до края на зимния туристически сезон – 15 март 2020 година. Проверяват се обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, такива с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. намиращите се на територията на хотелски комплекси, и туристически обекти, предлагащи услугата “all inclusive”.

Инспекторите следят произхода и правилното съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение и етикетирането и действащите системи за управление на безопасността на храните. При необходимост и по преценка проверяващите вземат проби за лабораторно изпитване.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates