Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Вирус убива доматите и чушките, а лечение няма

Силно унищожителен вирус застрашава насажденията от домати, чушки и люти чушки във Франция, след като засегна шест страни в Европа, както и Турция, САЩ и Китай. Това съобщи днес Националната агенция за санитарна безопасност на храните, околната среда и труда, цитирана от Ройтерс и БТА.

Вирусът на кафявото набраздяване по плодовете на доматите (ToBRFV) е безопасен за хората, но може да съсипе цели производствени звена, било то в оранжерии, зеленчукови градини или органични полета, предупреждава службата.

Вирусът може да бъде предаден от заразени семена, растения и плодове, както и от обикновен контакт. Той оцелява дълго време, без да загуби силата на заразяване, уточнява френската национална агенция.

Няма лечение или сорт, който да е устойчив на вируса, появил се в Близкия изток през 2014 година, преди да се разпространи в Европа през 2018 година.

Националната агенция за санитарна безопасност на храните потвърди в комюнике високата степен на риск от навлизане и разпространение на вируса във Франция със значително потенциално въздействие върху посевите и в професионалния сектор, и при семейното производство.

Вирусът причинява жълти или кафяви петна, които се появяват върху листата, и деформация на плода, поради което той не може да се предлага на пазара, посочва агенцията. Тя препоръчва растенията в заразен район да се изкореняват и изгарят.

Около 2/3 (66%) от доматите на българския пазар са вносни. Вносните домати и чушки са осем пъти повече от изнесените количества. България доставя домати предимно от Турция и Гърция. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates