Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Вергиния Кръстева: Имаме договор за създаване на Географска информационна система (ГИС)

Министерството на земеделието сключи договор за създаване на Географска информационна система (ГИС). Това обяви земеделският зам.-министър Вергиния Кръстева при откриването на Осмата национална среща на земеделските производители в Златни пясъци. Системата ще представлява единен регистър, който да обедини всичко съществуващо до момента.

Целта е да се подобри качеството на предоставяне на земеделските услуги и да се улесни контролът.

По думите на Кръстева ще се направи платформа, на която всеки от вас ще има достъп до информация. Отделно се предвижда да се осигури необходимата интеграция между въпросната ГИС и ИСАК, ИСУН, Кадастъра и всичките съпътстващи системи за работата на земеделските производители и на ресорното министерство.

Относно трите SWOT анализа зам.-министър заяви,че се през март вече да има и изготвените потребности, които са вторият етап от анализите. Те ще бъдат публикувани за обсъждане от всички заинтересовани страни. След това ще направим една среща, на която ще искаме да чуем вас, производителите, и в диалог да вървим напред.

Тази година е важна и с това, че предстои преброяването на земеделските стопанства у нас, което е ангажимент на всички държави членки. Данните се ползват основно за статистически цели.

„Сега ще направим такова преброяване, трето поред, което ще ни покаже темпът на развитието и промените в структурата на земеделските стопанства, което пък ще е от полза за бъдещото ни планиране“, убедена е Кръстева.

По план анкетирането на фермерите ще започне на 1 септември 2020 г. и ще приключи на 18 декември 2020 г., като ще премине през няколко етапа.

Стопаните ще могат сами да се преброят в интернет в периода от 1 до 18 септември, като попълнят онлайн своите индивидуални данни. След това до 18 декември останалите стопанства ще бъдат посетени от анкетьори. Те ще провеждат интервюта с фермерите и ще попълват статистически въпросник на хартия или онлайн на таблет.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates