Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на директора на Държавно горско стопанство "Алабак" - Велинград, двама негови подчинени и собственик на търговско дружество, занимаващо се с добив и транспортиране на дървен материал, съобщиха от прокуратурата.

Те са привлечени за участие в организирана престъпна група, създадена с цел придобиване на финансови облаги от реализиране на незаконно добита дървесина.

Обвинените за участие в групата са задържани на 3 февруари при полицейска операция на ГДБОП.

Според прокуратурата групата е действала поне от началото на 2019 г., като е прилагала различни методи за неправомерно облагодетелстване. Установено е било незаконно добиване на дървесина в трудно достъпни за теренни проверки райони, транспортиране на по-голям обем или на различен вид дървесина от този, описан в превозния билет, повторно използване на превозни билети и др.

На директора е повдигнато обвинение за длъжностно престъпление. През юли 2019 г. той разпоредил на свой подчинен да коригира констативен протокол, съставен при проверка от Изпълнителната агенция по горите.

Като ръководител на групата е привлечен най-дългогодишният служител в горското, на длъжност старши лесничей.

На трима от обвинение, в това число на директора на Държавното горско стопанство, е била взета мярка "Парична гаранция" в размер на 20 000 лева. Гаранция в пари в размер на 10 000 лева е взета по отношение на четвъртия участник в групата.

Събират се доказателства за съпричастност към дейността на групата и на други лица, допълват от прокуратурата.