Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Кой ще произвежда утре храната в Европа

Кой ще произвежда утре храната в Европа?

Много малкият брой млади земеделски производител на възраст под 35 години е предизвикателство за прехода в селското стопанство и за гарантирането на изхранването. Тези въпроси са повод за безпокойство в сектора във Франция и в целия ЕС, информира АФП, на която се позова БТА.

Има големи разлики в отделните страни, но само 5 на сто от селскостопанските производители са на възраст под 35 години в Европа, коментира испанката Мария Фуентес Мерино, координатор в Европейската комисия на политиката за селско развитие в рамките на Общата селскостопанска политика (ОСП).

За Франция този показател е 8,5 на сто.

В Европа трите страни, които най-добре се справят с приемствеността в земеделието са Австрия, Полша и Словакия. Франция е на четвърта позиция, според данните на френското министерство на земеделието.

Включването на млади хора в земеделието среща множество пречки - от недостатъчните доходи от продажбата на продукцията до липсата на достъп до участъци, за да се мине през проблеми с финансирането, посочва Фуентес Мерино.

Вицепрезидентът на френския синдикат на младите земеделски производители Орелиен Клавел критикува сегашната система на отпускане на европейски помощи на хектар, която той определи като "отрова", облагодетелстващата уголемяването на стопанствата и ущетяваща младите хора и производителите, които разполагат с по-малко средства.

Според него субсидиите повече не бива да се отпускат на хектар, а на актив, както препоръча през октомври екип от икономисти, чийто доклад бе публикуван от института "Франс стратежи", близък до кабинета на френския премиер.

Цялата система няма да може да бъде променена от днес за утре, предпазливо реагира френският евродепутат Жереми Десерл, който участва в кръгла маса, посветена на темата, организирана в края на януари в Париж.

За да успее "да освободи" земите от селскостопанските производители, които са преминали възрастта за пенсиониране, френското правителство планира да направи реформа. Тя предвижда тази категория земеделци да получават пенсия от минимум 1000 евро, ако напълно се откажат от дейността си.

В момента редица възрастни производители продължават да получават помощи от ОСП и непрекъснато отлагат излизането си в пенсия, тъй като пенсиите са значително по-малки, дори и по мнението на правителството, отбелязва АФП.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates