Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Африканската чума е в пик при дивите свине, но епидемията пи прасетата у нас към момента е овладяна и контролирана

Африканската чума е в пик при дивите свине, но епидемията пи прасетата у нас към момента е овладяна и контролирана. Това обви в интервю за предаването "Тази сутрин" по bTV земеделският министър Десислава Танева.

Именно затова беше удължен срокът за лов на диви свине, уточни министърът. В началото на сезона от отстреляните диви прасета 2% са били с вирус, а в края на сезона - 10%.

Над 200 хиляди са умъртвените животни от началото на регистрирането на заразата, а стопаните биха могли да отглеждат прасета в частните си стопанства отново още това лято, каза още Танева. Тя напомни, че отглеждането на прасета в задния двор трябва да е само за лични нужди и не е законно да се продават.

Готови сме за национално покритие на противоградова защита, съобщи министърът на земеделието. "Климатичните изменения дават своето отражение върху тези процеси. Всичко в тази посока го правим с диалог с неправителствения сектор земеделието и, за съжаление, той не винаги е успешен, както в случая с противоградовата защита", каза тя.

"От 2016 година тръгнахме с идеята за национална противоградова защита във връзка с увеличаването на интензитета на тези събития, като Изпълнителна агенция с борба с градушките тръгна с проект в две посоки. В Южна България разширяване на обхвата със защита с противоградови ракети, като отворихме нови пунктове. Като рекапитулация защитената територия се увеличи с 5 милиона декара. В Северна България започна процедура от 2016 година до сега последователно без допълнително целево финансиране", допълни още Танева.

"Очакваме и сме в края на процедурата за пускането в експлоатация на радар в Шумен за противоградова защита по самолетен способ и ако имахме в момента готовност за финансирането за оперативни разходи на тази система, ние сме готови за национално покритие, то на практика е изградено. След два месеца се очаква да получим разрешение да влезе това в експлоатация", каза още министърът.

"Този метод е по-ефективен от гледна точка на това, че обработката на облака става съвсем в началото на зараждането, а не постфактум и не на място, което попада под обхвата на ракетната площадка. По тази логика тук може да имаме по-голям успех. Но искам да кажа, че всичко това можеше да функционира от тази година, ако със земеделските производители бяхме постигнали консенсус по законопроекта, който беше входиран 2018 за борба с климатичните изменения, известен като борба с градушките", каза още тя.

Относно обезщетенията за унищожена реколта от градушки Танева обяви, че се подготвя създаването на взаимоспомагателен фонд, в който земеделските производители доброволно да правят вноски.

От този фонд, както по оперативната програма за селските райони, ще се изплащат обезщетения, но само на фермерите, които са внасяли във фонда, каза земеделският министър. Тя уточни, че и досега е имало средства в оперативната програма за управление на риска, но те не са използвани заради липсата на фонд.

Танева коментира и актуалната тема с китайския коронавирус. По думите ѝ у нас са предприети всички мерки срещу заразата и тя няма как да оцелее в храни, доставени от Китай, тъй като те пътуват много дълго време.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates