Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

70 землища могат да бъдат включени в нова група за необлагодетелствани райони

70 землища могат да бъдат включени в нова група за необлагодетелствани райони, каза пред представителите на медиите вчера аграрният министър Десислава Танева.

„Ще се опитаме да дефинираме нов необлагодетелстван район по други критерии и с други ставки, ако бъдат одобрени от ЕК“, поясни още тя. Землищата се намират на територията на цялата страна, и до момента са влизали към НР 2. По-рано пред депутатите от ресорната земеделска комисия тя разясни, че промяната в обсега на необлагодетелстваните райони и тяхното предифиниране е направено за да е възможно подобна мярка да остане и за следващия програмен период на пРСР. „Можехме и да не променим обхвата и отново да ползваме за последна година намалената ставка за за дерогационно плащане, но щяхме да загубим тази мярка за новия период“, каза тя.

Танева уточни, че подобно предифиниране е трябвало да се извърши още през 2018 година, но е било отложено с още една година поради непопулярността на тази мярка, като е била приета единна ставка за плащане от 30 евро на хектар.“Това плащане е в ущърб на малките и срредни стопанства, и в полза на големите“, каза още тя. Ако не била направена промяната в обхвата на необлагодетелстваните райони, фермерите влизащи в тях през тази година са щели да получават още по-малко субсидии, като Танева уточни, че става дума за между 15 и 20 евро на хектар.

Критериите за предифиниране не са разработени от агроведомството, а са включени в съответния европейски регламент, като създаването на нов необлагодетелстван район е направено с цел да се минимизират загубите за земеделските производители със ставки близки до тези на НР 2, което ще позволи тази мярка да се ползва и през преходния период 2021-2022 година. „За фермерите, които отпадат от обхвата на необлагодетелстваните райони сме поискали и водим разговори, да полчават дерогационни плащания за да не усетят толкова силно тази загуба“, допълни Танева.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates