Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Байер (Bayer) и БАСФ (BASF) бяха осъдени от американски съд да изплатят обезщетение от 265 милиона долара (244 милиона евро) на земеделец

Германските компании Байер (Bayer) и БАСФ (BASF) бяха осъдени от американски съд да изплатят обезщетение от 265 милиона долара (244 милиона евро) на земеделец, предаде Франс прес, на която се позова БТА. Той е подал жалба, че техен пестицид с активно вещество дикамба (Dicamba) е унищожил овощните му градини с праскови.

Решението е постановено от съдебните заседатели на федералния съд в Кейп Жирардо, в Мисури след молба от Бил Бейдър, в която той твърди, че двете компании са окуражавали по безотговорен начин земеделските производители да използват дикамба.

Дикамбата е известен пестицид, който е спорен заради тенденцията да се разпространява лесно и да унищожава растенията, които не са толкова устойчиви.

Според агенция Блумбърг става дума зa първия процес в САЩ, засягащ пестицида дикамба. Подобно на Раундъп (Roundup), противоречивият хербицид, пуснат на пазара от Монсанто (Monsanto), дикмаба е на пазара от много години.

Почти навсякъде в САЩ земеделските производители са подали жалби срещу Байер за загуби, причинени от дикамба.

Това решение на съда идва след друг процес, в който Байер беше осъден от калифорнийски съд да заплати 290 милиона долара (267 милиона евро) на градинар с нелечим рак. Съдът постанови, че човекът не е бил добре осведомен за опасностите, които крие Раундъп.

Байер, който твърди, че дикамба е безопасен за културите, стига потребителите да следват инструкциите, обяви в комюнике днес, че има намерение да обжалва в най-кратки срокове.

БАСФ не беше открит веднага за коментар.

Байер купи през 2018 година американския агрохимически гигант Монсанто и беше принуден да отстъпи на БАСФ част от агрохимическите си дейности, за да задоволи изискванията на органи по защита на конкуренцията, припомня АФП.

Разрешен ли е пестицидът дикамба в България

През юли 2018 г. Българската агенция по безопасност на храните издава разрешение за пускане на пазара и употреба на препарата за растителна защита (хербицид) с търговско име Мурал, който съдържа 480 г/л активно вещество дикамба. В разрешението, издадено на 12 юли 2018 г., се описват различните видове опаковки, дават се предписания за ползване (употреба), посочва се производителя - сръбската фирма Галеника-Фитофармация, и българския представител Химконсулт.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates