Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Мидени ферми замърсяват морето край Приморско

Служители на Басейнова дирекция Черноморски район (БДЧР)и Изпълнителната дирекция по рибарство и аквакултури (ИАРА) провериха с патрулен катер състоянието на две мидени полета в акваторията на Черно море, южно от Маслен нос в близост до Приморско. Това съобщиха от БДЧР.

Проверката е предизвикана след сигнал от рибари за замърсяване в морето и бреговете причинено от изоставени мидени ферми около Маслен нос.

При огледа е констатирано, че конструкциите и на двете съоръжения са накъсани с потънали въжета и множество разпилени буйове както във водата, така и на сушата.

Двете мидени полета са били експлоатирани от фирмите "Шато" ЕООД и "Морски дарове" ООД , информираха от БДЧР. От там обясниха, че разрешителното на първата фирма е изтекло през юли миналата година. Още тогава при извършван контрол съвместно с ИАРА било установено наличие на разкъсани линии. В тази връзка БДЧР е издала предписание на фирмата за цялостно демонтиране на съоръжението, което е в процес на връчване по реда на Административно процесулния кодекс /АПК/, поради невъзможност да се открие титулярят.

Втората мидена ферма е с действащо разрешително. При извършен през 2019 година контрол съвместно с ИАРА на същата е издадено предписание за маркиране на разрешената площ, което е в процес на връчване по реда на АПК, поради невъзможност да се открие титулярят.

След откриване на лицата БДЧР ще предприеме съответните административни и наказателни мерки.

По-рано Илиян Николов, председател на Рибарско сдружение в Приморско, алармира, че инсталация от около 8-10 декара лежи на дъното.

"Аз смятам, че пластмасата, от нея по-отровно няма за морето, тя се разгражда на малки зрънца, рибите го поглъщат оттам и ние", казва той пред bTV. Освен бидони, акваторията е пълна с въжета, които се заплитат в перките на лодките. "Цялото дъно е пълно с това нещо.

В момента има ново инвестиционно предложение за бяла мида до Маслен нос, но общинският съвет в Приморско излезе с декларация против нея.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates