Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

България има достатъчно ресурс да се изхрани за дълъг период от време

България има достатъчно ресурс да се изхрани за дълъг период от време само с национални ресурси. Става въпрос за основни храни, а не за марков алкохол и внос, катергорична бе земеделския министър Десислава Танева в интервю пред bTV. 

"Всичко може да бъде доставено и то за дълъг период от време, за да можем да се изхраним само от национални ресурси с основните храни. Колкото сме по-изпълнителни по отношение на мерките за социална дистанция и изолация, толкова за по-кратко време трябва да излезем от тази ситуация. Всичко зависи от нас. Притеснението ми е повече за паниката сред хората, отколкото за опашките пред магазините за хранителни стоки. България е достатъчно обезпечена със суровини, зърнени суровини и храни, за да посрещне всякакви затруднения по отношение на придвижванията и търговията с храни. Притеснявам се по-скоро за усещането у хората и паниката сред тях", посочи тя.

Tя подчерта, че движението на стоки и храни някъде върви със затруднение, но хранителната осигуреност е гарантирана.

"От неделя положението е значително по-нормално. Няма я тази паника. Няма място за паника. Дадох достатъчно конкретни данни за това колко пшеница, царевица, слънчоглед има в България, както и за животновъдството и млечната промишленост. Всичко може да бъде доставено и то за дълъг период от време, за да можем да се изхраним само от национални ресурси с основните храни", добави министърът.

В момента сме в период, в който се администрира най-големият пакет плащания за земеделските производители – близо 100 хиляди души.

„Срокът за директните плащания е 15 май. Ние осигуряваме всички условия за работа във всички служби с минимален контакт и защитни средства. Стопаните могат да заявят регистрация и по телефона, и по имейл и може после да коригират и анкетната си карта. Малко над 55 хиляди земеделски стопани вече са регистрирани за новата кампания. Няма място за притеснения. До обяд на сайтовете на всички областни дирекции ще има телефон за информация, на който може да се направи заявление. Няма да се променят сроковете и плащанията. Следващата седмица предстоят и преразпределителните плащания, а през великденската седмица предстои и най-големият пакет – зелените плащания. Графиците се спазват. За приеми за ПРСР също имаме предвидени 16 приема на общ бюджет над 200 млн. евро, 6.3 мярката също върви. Нищо не е отменено“, посочи министърът.

По отношение на ситуацията в Банско тя посочи, че всяко зареждане с хляб и основни храни ще бъдат пускани в Банско след основна дезинфекция.

"Подкрепили сме с държавните ресурси по отношение на карантината в Банско с уреди за дезинфекция, с които разполагаме. Всичко е гарантирано за гражданите за изхранване, но трябва да спазваме правилата за социална изолация. Всяка опашка и всичко, което не е първично необходимо, носи риск, включително в магазина. Това е потенциален риск за зараза. Това е безотговорно. Трябва да си стоим вкъщи. Това е толкова просто. Трябва да свикнем с това. Идва и време за размисъл какви станахме заради това, че можем да имаме всичко", уточни тя. 

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates