Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Възникнало е огнище на Африканската чума по прасетата е във Варненско

Поредното първично възникнало огнище на Африканската чума по прасетата е във Варненско бе регистрирано от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

То е в обект за отглеждане на източнобалкански свине с регистрационен номер 9119-0308, който се намира в землището на с. Старо Оряхово, община Долни Чифлик, Варненско. В три километровата зона около обекта влизат населените места Старо Оряхово, Ново Оряхово и Детелина в общината. В десеткилометровата наблюдавана зона са включени населени места от три общини – Долни Чифлик, Бяла и Аврен. Това са селата Шкорпиловци, Рудник, Долни Чифлик, Юнец, Самотино, Горица, Господиново, Круша, Китка, Равна гора, Болярци и Близнаци. Предвижда се извършването на епизоотично проучване и проследяване през последните 35 дни преди датата на съмнение на движения на домашните свине, продуктите получени от тях и страничните животински продукти, добити от тях, фуража и транспортните средства, свързани с обекта. В първата зона се забранява влизането на автомобили и превозни средства от всякакъв род, както и движението на животни, а във втората предстои да бъдат преброени и актуализирани данните за домашните свине и животновъдните обекти в информационната система ВетИС.

Последните няколко огнища в страната, свързани с отглеждането на свине, отново бяха в региона и пак при породата Източнобалканска свиня.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates