Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Заради коронавируса отложиха подписването на двустранния протокол за износ на шафран и шафранови луковици между България и Китай

Заради коронавируса бе отложено подписването на двустранния протокол за износ на шафран и шафранови луковици между България и Китай.

Срещата на върха на инициативата 17+1 бе планирана за 15–16 април в Пекин. Тя обаче се отлага за неопределено време заради глобалното разпространение на COVID-19. Така се дава възможност „на страните от Централна и Източна Европа да се фокусират върху справянето с епидемията“, се посочва в съобщението от Пекин.

В рамките на тази среща предстоеше подписването на протокол между България и Китай за износ на шафран и шафранови луковици. През месец май тази година се очакваше в България да пристигне делегация от Китай. В състава й бяха включени представители на академичните среди, бизнесмени, заявили желание за закупуване на шафран и шафранови луковици. Планираното посещение също ще бъде отложено.

Продължава да се работи за привличането на партньори и за откриването на нови пазари за продукцията на българските шафранопроизводители, уверяват от Центъра.

Предвид усложнената здравна обстановка и наложените карантинни мерки в света, към днешна дата е трудно да бъде определено кога страната ни ще има възможност да реализира шафранови изделия в Китай, а подписаните по-рано договори подлежат на прекратяване поради независещи от страните причини. 

Тригодишният план за развитие на шафран в България предвиждаше родните производители да изнесат за Китай 40 тона шафранови луковици през 2019 г., 200 тона през 2020 г. и 400 тона през 2021 г. Общата стойност на шафрановия минзухар, който трябваше бъде експортиран за азиатската страна, възлизаше на 6,5 млн. евро.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates