Заради коронавируса бе отложено подписването на двустранния протокол за износ на шафран и шафранови луковици между България и Китай.

Срещата на върха на инициативата 17+1 бе планирана за 15–16 април в Пекин. Тя обаче се отлага за неопределено време заради глобалното разпространение на COVID-19. Така се дава възможност „на страните от Централна и Източна Европа да се фокусират върху справянето с епидемията“, се посочва в съобщението от Пекин.

В рамките на тази среща предстоеше подписването на протокол между България и Китай за износ на шафран и шафранови луковици. През месец май тази година се очакваше в България да пристигне делегация от Китай. В състава й бяха включени представители на академичните среди, бизнесмени, заявили желание за закупуване на шафран и шафранови луковици. Планираното посещение също ще бъде отложено.

Продължава да се работи за привличането на партньори и за откриването на нови пазари за продукцията на българските шафранопроизводители, уверяват от Центъра.

Предвид усложнената здравна обстановка и наложените карантинни мерки в света, към днешна дата е трудно да бъде определено кога страната ни ще има възможност да реализира шафранови изделия в Китай, а подписаните по-рано договори подлежат на прекратяване поради независещи от страните причини. 

Тригодишният план за развитие на шафран в България предвиждаше родните производители да изнесат за Китай 40 тона шафранови луковици през 2019 г., 200 тона през 2020 г. и 400 тона през 2021 г. Общата стойност на шафрановия минзухар, който трябваше бъде експортиран за азиатската страна, възлизаше на 6,5 млн. евро.